Op zondag 10 december vertoont Cinementaal i.s.m. Concordia Film|Theater |Beeldende kunst Vele hemels boven de zevende. De film is gebaseerd op de gelijknamige en veelgeroemde debuutroman van Griet Op de Beeck, die zelf het scenario voor de film schreef. Op de Beeck kreeg nog meer bekendheid toen ze in 2016 Zomergast was.
Vele hemels boven de zevende is een film over obstakels die bergen worden en over durven kiezen voor je eigen geluk. Vijf mensen, met elkaar verbonden, vertellen hun verhaal.

Inleiding
Vele hemels boven de zevende wordt ingeleid door Karin Dijkman, systeem-, EFT- en EFFT-therapeut. Karin Dijkman heeft ruim 30 jaar ervaring in de hulpverlening, waaronder de laatste jaren in de kinder- en jeugdpsychiatrie en in haar eigen praktijk KADE relatietherapie, counseling en training. Dijkman’s manier van werken en denken is gerelateerd aan de manier waarop interactie tussen mensen, over generaties heen van betekenis zijn in het hier en nu. Karin Dijkman: “Mijn passie en overtuiging in relatie tot circulair denken zit me in het bloed en ik hoop mij hierin te kunnen blijven ontwikkelen.” Vanuit haar deskundigheid zal Karin Dijkman in haar korte inleiding ingaan op relevante gezinspatronen en daarbij verbinding maken met de specifieke fragmenten uit de film. Hierbij krijgt het publiek enkele vragen mee, waarop in het nagesprek (+/- 15 min.) teruggekomen wordt.

De muziek in de film is speciaal voor de film gecomponeerd door Spinvis.

Jan Matthy’s verfilming van Vele hemels boven de zevende is geen sentimentele soap, maar een volwassen film over het belang van communicatie. Oprecht ontroerend en ontroerend oprecht. (De Morgen)

Datum: zo 10 dec 2017
Locatie: Concordia Film|Theater|Beeldende kunst Markt 15 in Enschede
Aanvang: 15.15 uur
Entree: € 9,-, Vrienden van Cinementaal krijgen €2,- korting. Vrienden kunnen een kortingscode aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Reserveren: www.concordia.nl of T 053 4300999 of aan de dagkassa Langestraat 56 Enschede

Op dinsdag 9 januari vertoont Cinementaal i.s.m. Filmhuis Oldenzaal Una mujer fantástica.

De transseksuele Marina en haar twintig jaar oudere vriend Orlando zijn verliefd en bezig een gezamenlijke toekomst op te bouwen. Samen betrekken ze een appartement in het hart van miljoenenstad Santiago. Hoewel de twee regelmatig hevig worden bekritiseerd door hun omgeving, leiden ze een betrekkelijk gelukkig leven. Maar wanneer Orlando plotseling komt te overlijden is het leven zoals Marina dat kende voorbij. Tijd om te rouwen wordt haar niet gegund. De familie is argwanend over haar exacte rol bij zijn dood. Terwijl er een onderzoek wordt gestart, sluit de familie haar volledig buiten en is zij zelfs op de begrafenis niet welkom. Marina laat zich echter niet zomaar buitenspel zetten en vecht voor haar recht om zichzelf te kunnen zijn.

Dan wordt voor de kijker duidelijk dat het dromerige openingsshot voor de personages nooit méér zal zijn dan een verloren droom. Toch blijft gedurende de rest van de film een scherp contrast bestaan tussen droom en werkelijkheid, wat meermaals moet benadrukken hoe eenzaam en wanhopig Marina zich voelt. Hoop en melancholie gaan hier hand in hand.

Melodramatisch, dit verhaal over een transgender in hedendaags Chili? Zeker, maar de regisseur weet precies hoe hij zijn film moet laten zwieren. Je raakt betoverd door de hoofdrolspeelster, die haar Marina een opgekropte kracht meegeeft. (De Volkskrant)

Datum: di 9 jan 2018
Locatie: Filmhuis Oldenzaal - Molenstraat 25 in Oldenzaal
Aanvang: 19.30 uur
Entree: € 9,-, Vrienden van Cinementaal krijgen €3,- korting
Reserveren: Reserveren kan via www.stadstheaterdebond.nl of aan de kassa: di t/m vrij 13.00 - 17.00 uur

De naam Blue Monday is gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar: de derde maandag van januari.
De bedenker van Blue Monday , de Britse psycholoog Cliff Arnall, presenteerde in 2005 een wetenschappelijk verantwoorde formule, waaruit zou blijken dat díe maandag de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn, de vakanties ver weg lijken en de dagen nog donker zijn.
Arnall kreeg in academische kringen kritiek, maar desondanks wijdden veel grote kranten en andere media jaarlijks aandacht aan het fenomeen. Voor Cinementaal is het voldoende reden om hieraan aandacht te besteden. Op maandag 15 januari 2018 vertoont Cinementaal i.s.m. Concordia een passende film met inleiding. Meer informatie binnenkort op onze website www.cinementaal.nl en in de volgende nieuwsbrief.

Datum: wo 7 februari 2018
Locatie: Filmhuis Borne, Marktstraat 23 Borne
Aanvang: 19.30 uur
Entree: € 8,-, Vrienden van Cinementaal krijgen €3,- korting
Reserveren kan via Kulturhus Borne T 074 2667200 of via de website www.kulturhusborne.nl

Meer informatie over de inleiding leest u binnenkort hier.