Ook dit voorjaar organiseert Cinementaal i.s.m. Concordia een filmcyclus: drie films in een serie Film & Psychologie.

De opzet van de filmcyclus is nieuw. Onveranderd is de vertrouwde deskundige inleiding bij de films, maar we sluiten nu af met een nagesprek.
De films zullen worden ingeleid door drs. Bianca de Geus, klinisch neuropsycholoog. Bianca de Geus houdt zich bezig met de relatie tussen het functioneren van de hersenen en ons gedrag,  emoties en onze cognitie. In haar werk richt De Geus zich vooral op de gevolgen van niet-aangeboren-hersenletsel, ten gevolge van een ongeval, een herseninfarct, een tumor in het hoofd, middelen-misbruik en andere ziektes of problemen die hersenletsel tot gevolg kunnen hebben. In deze filmcyclus geeft De Geus de toeschouwer inzicht in psychologische achtergronden van de films, geeft  zij aandachtspunten mee en komt daarop terug in het nagesprek.

De filmcyclus start met  de verfilming van het gelijknamige boek van Julian Barnes, The Sense of an Ending. Wanneer spreek je van een afgeronde gebeurtenis, van een voltooid verleden? Tony Webster (Jim Broadbent) moet zijn antwoord op die vraag wellicht herformuleren. Webster leidt een stil en teruggetrokken leven, maar wanneer zijn verleden hem plotseling lijkt in te halen is het gedaan met zijn rust. Hij ontvangt een brief die zijn leven zeer ontregelt. Webster wordt daardoor gedwongen om de confrontatie aan te gaan en de waarheid over zijn eerste liefde Veronica (Charlotte Rampling) én de ondraaglijke consequenties van de beslissingen die hij lang gelden maakte, onder ogen te zien.

Jim Broadbent vormt als zelfgenoegzame Tony een prima koppel met de stekelig broeiende Charlotte Rampling. (NRC)

De tweede film in de reeks is Phantom Thread (VS, 2017), een ingetogen, maar sublieme film van de regisseur van Magnolia en There Will Be Blood. Daniel-Day Lewis speelt de rol van Reynolds Woodcock, de belangrijkste modeontwerper van de Britse high society in het Londen van de jaren ‘50. Vrouwen komen en gaan in Woodcock’s leven en zij bieden deze verstokte vrijgezel zowel inspiratie als gezelschap. Maar dan ontmoet hij Alma, een jonge vrouw met een sterke wil, die al snel een vaste plaats in zijn leven verovert als zowel zijn muze als zijn minnares. Woodcock ervaart deze liefde echter met gemengde gevoelens omdat ze het leven dat hij voor zichzelf zo zorgvuldig geordend had overhoop gooit.

“Paul Thomas Anderson en acteur Daniel Day-Lewis werken tien jaar na There Will Be Blood opnieuw samen en creëren Reynolds Wood­cock, een veeleisende modeontwerper die een machtsspel speelt met zijn muze en model Alma. Phantom Thread is even exact en weelderig als zijn hoofdpersonage.” (De Filmkrant)

“Met Phantom Thread serveert Paul Thomas Anderson een oogverblindend elegant meesterwerk. Wat begint als een bedrieglijk simpele love story, mondt uit in een verrassend ondeugende analyse van het mannelijke ego. Daniel Day-Lewis zorgt voor een knetterend afscheid in zijn rol van narcistische modeontwerper.” (De Morgen)

Datum: ma 28 mei 2018
Locatie: Concordia - Oude Markt 15 Enschede
Aanvang: 19.30 uur
Entree: € 9,-, Vrienden van Cinementaal krijgen € 2,- korting.
Reserveren: www.concordia.nl of T 053 4300999

De Filmcyclus 2018 wordt afgesloten met het veelgeprezen Elle (Frankrijk, 2016) van regisseur Paul Verhoeven. Elle is een even provocerende als fascinerende, psychologische thriller over de bijzondere vrouw Michèle (indrukwekkend gespeeld door Isabelle Huppert). Michèle lijkt onverwoestbaar. Maar als ze in haar huis wordt aangevallen en verkracht door een onbekende man verandert haar leven drastisch. Ze besluit zelf achter de dader aan te gaan en belandt in een spannend kat-en-muis-spel dat elk moment uit de hand kan lopen. Elle is een complexe film over een bijzondere vrouw. De film vertelt vol humor en spanning een complex verhaal over een vrouw die in haar verleden veel heeft meegemaakt dat in het heden doorwerkt in haar handelen.

“Paul Verhoeven begeeft zich met Elle niet enkel ver boven het Nederlandse speelfilmniveau, maar blaast ook de jaaroogst aan Franse arthouse aan gort. Elle is strak geregisseerd en energiek, met een sublieme Franse cast en gemengde invloeden.” (Volkskrant)

Datum: ma 11 juni 2018
Locatie: Concordia - Oude Markt 15 Enschede
Aanvang: 19.30 uur
Entree: € 9,-, Vrienden van Cinementaal krijgen € 2,- korting.
Reserveren: www.concordia.nl of T 053 4300999