De zomer ligt nog maar nauwelijks achter ons en Cinementaal komt al met een mooie winterprogrammering! In november presenteren we een veelzijdig en boeiend filmprogramma, waarin we onder meer aansluiten bij actuele, landelijke thema’s.

We starten deze filmmaand i.s.m. Concordia met Girl (België, 2018), de debuutspeelfilm van Lucas Dhont. Girl schetst het leven van de 15-jarige Lara, wier grootste droom is om carrière te maken als ballerina. Maar haar lichaam stribbelt tegen, want Lara is geboren als jongen. Echter, samen met haar vader en jongere broer tracht ze de wereld te trotseren.

Girl ging op 12 mei 2018 in wereldpremière op het filmfestival van Cannes.  De regisseur en de cast kregen na de première een 25 minuten durende staande ovatie en vooral het acteerwerk van de jonge acteur Victor Polster maakte een grote indruk. De film werd bekroond met de debuutprijs Caméra d'or, de Queer Palm en de prijs Beste Vertolking voor de hoofrolspeler.

Meer over de inleiding, die met name zal gaan over transseksualiteitsvragen bij kinderen en jongeren, leest hier binnenkort.

Datum: ma 5 november 2018
Locatie: Concordia - Oude Markt 15 Enschede
Aanvang: 19.30 uur
Entree: € 9,-, Vrienden van Cinementaal krijgen € 2,- korting.
Reserveren: www.concordia.nl of T 053 4300999

Met Summer 1993 (Spanje, 2017) sluit Cinementaal aan bij Week van de Pleegzorg (31 oktober t/m 7 november 2018).

Het Spaanse familiedrama Summer 1993 (Spanje, 2017)speelt zich af in de jaren negentig. Frida's ouders zijn overleden aan een mysterieus virus dat ervoor zorgde dat ze geen weerstand meer hadden, zo legt Frida's pleegmoeder Marga haar uit. Aids en hiv waren destijds angstwekkende sluipmoordenaars en niet voor niets breekt de paniek uit bij een andere moeder als haar dochter met Frida speelt en de laatste zich verwondt.
Maar de film richt zich primair op de onbekende wereld waarin de zes-jarige Frida terecht komt. Ze moet een plek verwerven in een nieuw gezin en krijgt het gevoel dat ze op de tweede plaats komt, naast haar stief zus Anna. Haar leven staat in het teken van verandering, maar dat geldt eveneens voor haar omgeving (Catalonië) en de maatschappij (met het onbekende aidsvirus).

De stiefouders doen hun best om Frida een welkom thuis te geven, maar krijgen maar moeilijk grip op haar. Op het platteland van Catalonië zou het meisje tot rust moeten kunnen komen, maar ze krijgt amper de tijd om te verwerken wat haar overkomen is. Het komt neer op de emotionele veerkracht van Frida om haar plek te vinden.

“Het gezicht van de jonge actrice die Frida neerzet spreekt boekdelen. Zij heeft een opvallend volwassen uitstraling. Ook al heeft ze veel meegemaakt en weet ze met gemak haar nieuwe stief zusje de baas te zijn, het is en blijft in alle opzichten een kind dat behoefte heeft aan liefde en structuur.”(Filmtotaal)

Om bezoekers die ons graag eens op een ander moment dan ’s avonds bezoeken tegemoet te komen vertoont Cinementaal i.s.m. Concordia deze film overdag.

Informatie over de inleiding, de aanvangstijd en reserveren leest u hier binnenkort.

Datum: do 8 november 2018
Locatie: Concordia - Oude Markt 15 Enschede

Op zondag 18 november vindt weer de jaarlijkse Cinementaal Filmdag plaats. Een boeiend middagprogramma met film en documentaire, discussie, interessante lezingen en een glaasje en een hapje. Het programma is nog in ontwikkeling, maar het thema is gekozen: Omgaan met psychose.

Op de filmdag vertonen we onder meer de documentaire Alledaagse Waanzin (Ned, 2017). Alledaagse Waanzin laat zien hoe de 26-jarige Ivor de strijd aangaat met psychische problemen en het beeld dat mensen daarvan hebben. Ivor is een normale jongen: hij werkt bij een technisch bedrijf, maakt zijn eigen bordspellen, is een fervent hockeyer en gaat graag de stad in met zijn vrienden. In eerste instantie lijkt Ivor iemand die past bij de huidige tijdgeest. Maar Ivor is óók de toekomstige Koning van Indonesië, paranormaal begaafd en vertegenwoordigt Nederland als boxer op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Al spelen deze taferelen zich alleen af in zijn eigen kwetsbare brein. Ivor kampt met manisch depressieve klachten en lijdt aan psychoses. Een zware last op zijn schouders! Men ziet aandoeningen als deze vaak als ongrijpbaar. Ivor gaat in Alledaagse Waanzin op zoek naar positief herstel; hij bindt de strijd aan tegen zijn manieën en psychoses, alsook tegen het beeld dat daarover bestaat. Maar wat als hij weer psychotisch wordt?

Meer informatie over het programma van de filmdag leest u hier binnenkort.                                                                               

Datum: zo 18 november 2018
Locatie: Concordia - Oude Markt 15 Enschede

Op woensdag 21 november sluiten we aan bij de landelijke Week tegen Kindermishandeling (19 t/m 25 november 2018). In deze week is er extra aandacht voor activiteiten die bijdragen aan het tegengaan van kindermishandeling.

Cinementaal vertoont i.s.m. Filmhuis Borne The Florida Project (VS, 2017). In deze hoog gewaardeerde film maken we kennis met Halley en haar zes-jarige dochter Moonee. Ze bewonen een motelkamer in de schaduw van Disney World, Florida. Door de ogen van de goedgebekte Moonee is die armoedige omgeving niet treurig: de strook aan goedkope motels en talrijke fastfoodketens is kleurrijk en avontuurlijk. Eten is er zoet, regels zijn er weinig en toezicht is niet nodig. Terwijl het meisje samen met haar vrienden Scooty, Dicky en Jancey een vrolijke tijd vol avonturen en verwondering doorbrengt, hebben de ouders van de kinderen een veel minder rooskleurig bestaan. Halley heeft het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen en probeert op allerlei manieren iets bij te verdienen. Omdat ze zelf eigenlijk nog maar een twintiger is, lukt het opvoeden van haar kind niet zo goed, en houdt de licht ontvlambare conciërge van het gebouw een oogje in het zeil. Toch kan dit de aandacht van de kinderbescherming niet weghouden…

Genomineerd voor een Oscar voor Beste Regisseur.
Genomineerd voor een Oscar voor Beste Acteur in een Bijrol.

Genomineerd voor een Oscar voor Beste Origineel Script.

Informatie over de inleiding leest u hier binnenkort.                                                                                                

Datum: wo 21 november 2018
Locatie: Filmhuis Borne – Marktstraat 23 Borne
Aanvang: 19.30 uur
Entree: € 8,-, Vrienden van Cinementaal krijgen € 3,- korting.
Reserveren: Kulturhus Borne T 074 2667200 of via de website  www.kulturhusborne.nl