De naam Blue Monday is gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar: de derde maandag van januari.
De bedenker van Blue Monday, de Britse psycholoog Cliff Arnall, presenteerde in 2005 een (naar eigen zeggen) wetenschappelijk verantwoorde formule, waaruit zou blijken dat díe maandag de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn, de vakanties ver weg lijken en de dagen nog donker zijn. Arnall kreeg in academische kringen kritiek, maar desondanks wijdden veel grote kranten en andere media jaarlijks aandacht aan het fenomeen.

Voor Cinementaal is het voldoende reden om hieraan aandacht te besteden. Op maandag 15 januari 2018 vertoont Cinementaal i.s.m. Concordia een passende documentaire met inleiding: The Happy Film (Fr/GB/Indonesië/Oostenrijk/VS, 2016).

Geluk. Er wordt door vrijwel iedereen naar gestreefd, er wordt onderzoek naar gedaan, het wordt bestudeerd, het wordt je te pas en te onpas toegewenst en de mensen die zich volmaakt gelukkig noemen zijn op één hand te tellen. Wat is “gelukkig zijn” en hoe wordt je het? Grafisch ontwerper Stefan Sagmeister staat op het punt in zijn leven dat hij zich afvraagt of hij zijn levensgeluk kan beïnvloeden. Hij weet dat er grofweg drie methoden zijn om gelukkiger te worden en besluit om deze uit te proberen. Tegelijkertijd zal hij dit experiment laten vastleggen. Dat resulteerde in de documentaire The Happy Film.

De drie methoden zijn mediatie, therapie en medicatie. De effecten zijn zeer verschillend. Hoewel het de bedoeling was om het project in een jaar af te ronden gebeurde er onverhoopt veel in zijn leven. Liefde en dood zetten dit project meermaals op pauze en dat biedt vooral herkenbaarheid. The Happy Film is een kunstzinnige en reflectieve documentaire.

Inleiding
The Happy Film wordt ingeleid door em. prof. dr. Henk Procee, docent in zeer uiteenlopende vormen en niveaus in het onderwijs zoals hogescholen, universiteiten, post academisch onderwijs en AIO-masterclasses.
Henk Procee staat bekend als een voortreffelijk en humorvol gespreksleider. Procee zal specifieke situaties in de documentaire toelichten en daarover nadien met het publiek in gesprek gaan. In de inleiding zal de vraag of de drie gekozen wegen de meest waardevolle zijn om somberheid het hoofd te bieden, centraal staan.

Reserveren
Datum: ma 15 januari 2018
Locatie: Concordia Film Theater Beeldende kunst - Oude Markt 15 Enschede
Aanvang: 19.30 uur
Entree: € 9, Vrienden van Cinementaal krijgen € 2,- korting
Reserveren www.concordia.nl T 053 4300900 of aan de dagkassa Langestraat 56 Enschede

Op woensdag 7 februari vertoont Cinementaal i.s.m. Filmhuis Borne Una mujer fantástica.

De transseksuele Marina en haar twintig jaar oudere vriend Orlando zijn verliefd en bezig een gezamenlijke toekomst op te bouwen. Samen betrekken ze een appartement in het hart van miljoenenstad Santiago. Hoewel de twee regelmatig hevig worden bekritiseerd door hun omgeving, leiden ze een betrekkelijk gelukkig leven. Maar wanneer Orlando plotseling komt te overlijden is het leven zoals Marina dat kende voorbij. Tijd om te rouwen wordt haar niet gegund. De familie is argwanend over haar exacte rol bij zijn dood. Terwijl er een onderzoek wordt gestart, sluit de familie haar volledig buiten en is zij zelfs op de begrafenis niet welkom. Marina laat zich echter niet zomaar buitenspel zetten en vecht voor haar recht om zichzelf te kunnen zijn.

Dan wordt voor de kijker duidelijk dat het dromerige openingsshot voor de personages nooit méér zal zijn dan een verloren droom. Toch blijft gedurende de rest van de film een scherp contrast bestaan tussen droom en werkelijkheid, wat meermaals moet benadrukken hoe eenzaam en wanhopig Marina zich voelt. Hoop en melancholie gaan hier hand in hand.

Melodramatisch, dit verhaal over een transgender in hedendaags Chili? Zeker, maar de regisseur weet precies hoe hij zijn film moet laten zwieren. Je raakt betoverd door de hoofdrolspeelster, die haar Marina een opgekropte kracht meegeeft. (De Volkskrant)

Inleiding
Una mujer fantástica wordt ingeleid door Petra van Dijk, bestuurslid van Transvisie, een patiëntenorganisatie die zich inzet voor mensen met vragen rondom hun genderidentiteit en voor hun naaste omgeving. In de tweedeling in mannen en vrouwen herkent niet iedereen zich. Er zijn mensen die weliswaar biologisch man zijn, maar die zich (meer) vrouw voelen en mensen die biologisch vrouw zijn, maar zich (meer) man voelen. Ook zijn er mensen die zich beide voelen, of geen van beide. De pluriformiteit van de samenleving heeft niet alleen te maken met kleur, cultuur of seksuele voorkeur, maar ook met het feit dat er meer dan twee genders bestaan.
Petra van Dijk is een transgender vrouw met een missie. Van Dijk werkt aan emancipatie en participatie van - en betere gezondheidszorg voor - transpersonen.

Datum: wo 7 februari 2018
Locatie: Filmhuis Borne, Marktstraat 23 Borne
Aanvang: 19.30 uur
Entree: € 8,-, Vrienden van Cinementaal krijgen € 3,- korting
Reserveren: Kulturhus Borne T 074 2667200 of via de website www.kulturhusborne.nl