Met plezier verwelkomen we onze nieuwe collega: Janet Plegt. Janet zal de rol van voorzitter van het bestuur van Bart Verpalen overnemen.

Janet: “Met mijn gezin woon ik in Hoge Hexel. Na de middelbare school ben ik aan de slag gegaan bij een bank, maar na tien jaar heb ik ervoor gekozen opnieuw naar school te gaan en te kiezen voor werk in de zorgsector. Een gelukkige omzwaai, want tot voor kort heb ik met veel plezier gewerkt bij de RIBW GO en bij Gemeente Enschede. Vanaf oktober zal ik aan het werk gaan bij De Weerde; een kleinschalig wooninitiatief in Almelo voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Samen met collega’s hoop ik een aangename woonomgeving te bieden met deskundige zorg.”

“Zijn mensen met een hulpvraag van toegevoegde waarde voor de samenleving? Mijn overtuiging is dat dit het geval is. Dat is mijn drijfveer om een groot deel van mijn leven actief te zijn in de zorg. Het is mijn motivatie voor het werk wat ik doe en voor nu ook de reden om vrijwilligerswerk te gaan doen bij Cinementaal. Daarbij deed Bart Verpalen zijn toezegging om beschikbaar te blijven voor raad en advies. Hoe ontspannen kun je aan een nieuwe taak beginnen?”

“Inmiddels begin ik mij een beeld te vormen van dit veelzijdige filminitiatief. Want Cinementaal kent in allerlei opzichten bijzondere activiteiten die de geestelijke gezondheidszorg, cultuur, kennis en samenleving met elkaar verbinden. Boeiende filmavonden krijgen vorm door de inzet van vrijwilligers, het behoeft geen toelichting dat ik mij verheug op de samenwerking. Voor mij komend najaar dus een nieuwe baan en de nieuwe taak bij Cinementaal. Een uitdaging die ik met veel plezier oppak!”

VACATURE BESTUUR

Per 1 november zal onze secretaris, Marlies Zwart van Diemen, haar functie beëindigen. Dit betekent dat wij naarstig op zoek zijn naar een nieuwe collega. Wellicht bent u geïnteresseerd of kent u iemand die dit zou willen. De taken van de secretaris vind u hieronder omschreven.

Reacties graag voor 1 september naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Taken

De secretaris:

  • stelt in nauw overleg met de voorzitter de agenda voor de vergadering vast;
  • ondersteunt de collega-bestuursleden in de bestuursvergadering, alsook de gecombineerde vergadering van bestuur en programmawerkgroep (1x p.j.);
  • bewaakt mede de doelstelling, missie en de uitvoering van het meerjarenbeleidsplan van de Stichting Cinementaal;
  • draagt mede zorg voor een goede samenwerking tussen bestuur en programmawerkgroep;
  • notuleert en schrijft een verslag van de bestuursvergadering;
  • beheert de administratie m.b.t. de Vrienden van Cinementaal  (uitsluitend de contactgegevens; betalingen en eventuele betalingsherinneringen zijn verantwoordelijkheid van de penningmeester)
  • schrijft een jaarverslag;

Het bestuur vergadert +/- 3x per jaar; De functie vraagt een tijdsinvestering van enkele uren (max. 2 dagdelen) p.m.

Op 25 mei is de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ingegaan. Cinementaal werkt aan de invoering van deze nieuwe Europese privacywet. Het nieuwe privacybeleid leest u binnenkort op onze website.

Alina Ploszaj (45) komt oorspronkelijk uit Polen maar woont sinds bijna twintig jaar met haar drie zoons in Twente. Alina Ploszaj: "Hoe mensen in elkaar zitten heeft me altijd geïntrigeerd. Waarom handelen we vaak onlogisch, wat zit daarachter? Die nieuwsgierigheid heeft mij bewogen om psychologie te gaan studeren en daarna als therapeut te gaan werken. Als kind heb ik veel gelezen en films gekeken, waarbij ik telkens geboeid werd door de personages en hun psychische dynamiek. Toen ik enige tijd geleden geattendeerd werd op de vacature voor vrijwilliger bij Cinementaal, had ik direct het gevoel dat dát iets is wat ik graag zou willen. 

Films selecteren die een deel van de menselijke psyche toelichten en boeiende sprekers vinden die helpen dieper op het thema van de film in te gaan, daar werk ik graag aan mee. Lange tijd werkte ik als studentenpsycholoog aan Universiteit Twente. Daar ontmoette ik jonge mensen die nog volop in ontwikkeling zijn, maar vaak al een flinke dosis aan ervaring hebben. Sinds kort ben ik als GZ-psycholoog verbonden aan PsyQ in Enschede; een interessante nieuwe uitdaging! In mijn vrije tijd ben ik, naast lezen en films kijken, graag actief bezig, het liefst in de natuur."

Ernst Pansier (40), gehuwd en vader van twee kinderen, is werkzaam als ervaringswerker bij Centrum voor Persoonlijkheidsstoornissen van Mediant GGZ. Ernst Pansier: "Ik begeleid gespreksgroepen over Herstel. Hierbij staat vooral betekenisgeving centraal. Ik ondersteun mensen in het vinden van nieuwe grond, met de bagage die zij hebben op een manier die voor hen waardevol is. De essentie van wat ik toevoeg vanuit mijn rol in mijn werk in het behandelteam, is de eigen ervaring. De bronnen waaruit ik put zijn dus allereerst de eigen ervaring in de psychiatrie.

Daarnaast heeft mijn kennis van psychologie en filosofie een mooie toegevoegde waarde. Als student aan de Kunstacademie hield ik mij naast mijn studie bezig met de opzet en begeleiding van leesgroepen over theologie, filosofie en psychologie. Daar ontstond ook mijn liefde voor film. Menig uur heb ik doorgebracht in de bioscoop en bij de nabespreking. De liefde voor film is gebleven en de kennis van film is gegroeid. Ik heb er zin in om een bijdrage te gaan leveren aan het programma van Cinementaal en daarbij mijn enthousiasme te delen."

Als één van de oprichters in 2002 is Bart Verpalen zestien jaar lang nauw betrokken geweest bij Cinementaal. Bart heeft als voorzitter op bevlogen wijze in grote mate het gezicht van Cinementaal bepaald en is daarmee het boegbeeld van onze organisatie geworden. Onlangs heeft Bart te kennen gegeven dat hij zijn functie per 1 september zal neerleggen. Uiteraard betreuren wij dit besluit maar wij zijn ook dankbaar voor zijn inzet, kennis en inspiratie en blij dat Bart zo lang onze voorzitter heeft willen zijn. Op de Cinementaal Filmdag in november nemen we officieel afscheid.

Cinementaal kan niet zonder Vrienden! Zou u daarom zo vriendelijk willen zijn om uw bijdrage voor 2018 over te maken op NL32 RABO 0396 8183 31 ten name van Stichting Cinementaal te Enschede? Bij voorbaat dank!

Cinementaal wil haar Vrienden en lezers van de nieuwsbrief meer betrekken bij het programma.
Heeft u een suggestie voor een thema dat u graag eens onder de aandacht zou willen brengen? Of wellicht een indrukwekkende film gezien? Laat het ons weten!
Dat kan per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of spreekt u gerust één van onze vrijwilligers aan op een filmavond.

Cinementaal stuurt regelmatig een e-nieuwsbrief uit naar de Vrienden van Cinementaal. Wilt u deze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich aanmelden voor nieuwsbrief. U kunt de laatste nieuwsbrief en eerdere nieuwsbrieven ook downloaden door op het logo Nieuwsbrieven te klikken.