Midlife

Op de derde avond van de filmcyclus onder de titel Oei ik groei... door! Over lastige levensfases. stond de midlife(crisis) centraal. De avond werd afgetrapt met een enthousiast verhaal van bedrijfskundige/docent filosofie en ethiek, onderzoeker en supervisor Ronald Wolbink.
Bij een midlifecrisis gaat het om de leeftijdsfase van ca. 35 tot 50 jaar, waarin mensen uit balans raken doordat ze worden geconfronteerd met zingevingsvraagstukken. Velen die hiermee worstelen, komen bij een filosofisch consulent, die hen helpt rust en logica te brengen in hun ‘zwalkende’ denken. Eén van de oefeningen in de praktische filosofie is het gebruiken van denkbeelden van filosofen bij het reflecteren over wat je meemaakt. Iemand die ons daarin voorging, is de Franse denker Michel de Montaigne (1533 - 1592), waarover Wolbink het boek Levenskunst à la Montaigne schreef.
De levenskunst van Montaigne bestond eruit een weloverwogen en goed leven te leiden en daarin rust en kalmte te bewaren. Aan de ene kant pleit hij voor leven in het hier en nu: “Als ik dans, dans ik, als ik slaap, slaap ik en zelfs als ik in mijn eentje door een mooi park wandel en mijn gedachten een poosje door andere dingen in beslag worden genomen, richt ik ze daarna weer op de wandeling, het park, het genot van de eenzaamheid en mijzelf.” Daartoe moet je bewust omgaan met alle narigheid die je kan overkomen en het vooruitzicht van je onvermijdelijke sterven: “Levenskunst draait er uiteindelijk om vrede te vinden met je leven zoals het is (...). De grootste kunst is die van zelfacceptatie. Wie zijn grenzen en zijn eindigheid aanvaardt, kan eindelijk leven in het hier en nu.”
In Irrational Man (VS, 2015) voert regisseur Woody Allen een filosofiedocent op, die worstelt met de zin van het bestaan. Dat uit zich in verveling, somberte, cynisme, impotentie en drankmisbruik. Wanneer hij aangesproken wordt op zijn gedrag kan hij altijd wel een filosofische uitspraak vinden die hem vrijpleit. Uiteindelijk is het niet de filosofie die hem uit de put haalt, maar de belangstelling van een frisse jeugdige studente en het besluit om een daad te stellen. Het is wel een daad die hem duur komt te staan.

De PowerPoint presentatie van Ronald Wolbink vindt u hier.

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn