De naam Blue Monday is gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar: de derde maandag in januari. De bedenker van Blue Monday, de Britse psycholoog Cliff Arnall, presenteerde in 2005 een (naar eigen zeggen) wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat díe maandag de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn, de vakanties ver weg lijken en de dagen nog donker zijn.
Arnall kreeg in academische kringen kritiek, maar desondanks wijdden veel media aandacht aan het fenomeen. Voor Cinementaal is het voldoende reden om hieraan aandacht te besteden. Op 21 januari vertoont Cinementaal i.s.m. Concordia een passende film met inleiding. Meer over het programma leest u hier binnenkort.

Bent u niet in de gelegenheid geweest om Girl (België, 2018) te zien? Op 5 februari vertoont Cinementaal  deze indrukwekkende film nog eens, nu i.s.m. Filmhuis Oldenzaal. Girl schetst het leven van de 15-jarige Lara, wier grootste droom is om carrière te maken als ballerina. Echter, er is een complicerende factor: Lara is geboren als jongen. Gesteund door haar vader en broer tracht ze de (dans)wereld te trotseren.

De film werd bekroond met de debuutprijs Caméra d'or, de Queer Palm en de prijs Beste Vertolking voor de hoofrolspeler.

Girl wordt wederom ingeleid door Eva-Marijn Patty – Stegemann, psycholoog. Eva-Marijn Patty – Stegemann is gespecialiseerd in diagnostiek, behandeling en begeleiding van transgenders en hun naasten en doet (promotie)onderzoek aan de Open Universiteit, gericht op naasten van transgenders. In haar inleiding zal Patty – Stegemann ingaan op zorg en onderzoek, maar ook haar persoonlijke ervaring benoemen. 

2018 11 30 09 21 43 Eva Marijn Patty Stegemann

Foto: Eva-Marijn Patty – Stegemann

Datum: di 5 februari  2019
Locatie: Filmhuis Oldenzaal – Molenstraat 25 Oldenzaal
Aanvang: 19.30 uur
Entree: € 9,-, Vrienden van Cinementaal krijgen € 3,- korting
Reserveren: Stadstheater De Bond www.stadstheaterdebond.nl of T 0541 539190