De naam Blue Monday is gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar: de derde maandag in januari. De bedenker van Blue Monday, de Britse psycholoog Cliff Arnall, presenteerde in 2005 een (naar eigen zeggen) wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat díe maandag de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn, de vakanties ver weg lijken en de dagen nog donker zijn.
Arnall kreeg in academische kringen kritiek, maar desondanks wijdden veel media aandacht aan het fenomeen. Voor Cinementaal is het voldoende reden om hieraan aandacht te besteden. Op 21 januari vertoont Cinementaal i.s.m. Concordia een passende film met inleiding. 

Op 21 januari vertoont Cinementaal i.s.m. Concordia een passende film met inleiding: Paterson (VS, 2016).

Paterson is een warme, melancholische ode aan het dagelijkse leven. Met Adam Driver als chauffeur die van het gewone iets bijzonders weet te maken. Paterson is buschauffeur in de gelijknamige stad in New Jersey. Daar leidt hij een eenvoudig en geregeld, maar gelukkig leven. Aangemoedigd door zijn vrouw Laura schrijft hij in zijn vrije tijd poëzie. Maar ondanks haar enthousiasme wil hij zijn gedichten niet publiceren.
Daarentegen verandert Laura’s wereld voortdurend. Dagelijks heeft zij nieuwe dromen en ontstaan er nieuwe ambities, die zij met de steun van Paterson probeert te realiseren.
De film observeert de kleine triomfen en tegenslagen in het dagelijks leven en de poëzie tot in de kleinste details.

Paterson wordt ingeleid door Anneke Sools, universitair docent bij de vakgroep Psychologie, Gezondheid en Technologie aan Universiteit Twente en programmadirecteur van Storylab (onderzoeksgroep op het gebied van narratieve psychologie). Voor haar onderzoek naar de huidige constructie van hoopvolle, kansrijke toekomsten in situaties waar mogelijkheden onder druk staan werkt Sools samen met onderzoekers, kunstenaars en andere professionals in Nederland en daarbuiten.
De titel van de lezing van Anneke Sools  is De Scheppende Tijd ofwel over het thema creativiteit en tijd.
Anneke Sools zal na het vertonen van de film ook het nagesprek leiden

“Poëzie, aangelengd me karakteristieke droge Jarmusch-humor" (NRC ****)

"Betoverend mooi. Adam Driver speelt prachtig" (Trouw ****)

"Het perfecte tegengif voor turbulente tijden; een film om te koesteren" (de Volkskrant *****)

2019 01 14 09 43 48 Anneke Sools

Foto: Anneke Sools

Datum: ma 21 januari 2019
Locatie: Concordia - Oude Markt 15 Enschede
Aanvang: 19.30 uur
Entree: € 9,50. Vrienden van Cinementaal krijgen € 2,- korting. Vrienden kunnen een kortingscode aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Reserveren:  www.concordia.nl of T 053 4300999

Bent u niet in de gelegenheid geweest om Girl (België, 2018) te zien? Op 5 februari vertoont Cinementaal  deze indrukwekkende film nog eens, nu i.s.m. Filmhuis Oldenzaal. Girl schetst het leven van de 15-jarige Lara, wier grootste droom is om carrière te maken als ballerina. Echter, er is een complicerende factor: Lara is geboren als jongen. Gesteund door haar vader en broer tracht ze de (dans)wereld te trotseren.

De film werd bekroond met de debuutprijs Caméra d'or, de Queer Palm en de prijs Beste Vertolking voor de hoofrolspeler.

Girl wordt wederom ingeleid door Eva-Marijn Patty – Stegemann, psycholoog. Eva-Marijn Patty – Stegemann is gespecialiseerd in diagnostiek, behandeling en begeleiding van transgenders en hun naasten en doet (promotie)onderzoek aan de Open Universiteit, gericht op naasten van transgenders. In haar inleiding zal Patty – Stegemann ingaan op zorg en onderzoek, maar ook haar persoonlijke ervaring benoemen. 

2018 11 30 09 21 43 Eva Marijn Patty Stegemann

Foto: Eva-Marijn Patty – Stegemann

Datum: di 5 februari  2019
Locatie: Filmhuis Oldenzaal – Molenstraat 25 Oldenzaal
Aanvang: 19.30 uur
Entree: € 9,-, Vrienden van Cinementaal krijgen € 3,- korting
Reserveren: Stadstheater De Bond www.stadstheaterdebond.nl of T 0541 539190

Op woensdag 13 februari vertoont Cinementaal i.s.m. Filmhuis Borne de dramafilm Sprakeloos (Ned, 2017), naar de gelijknamige roman van Tom Lanoye. Na een beroerte raakt een amateuractrice en de moeder van de schrijver haar spraakvermogen kwijt. Langzaam en onherroepelijk takelt zij af, steeds minder in staat te communiceren met wie haar lief is. Al in zijn recent verschenen essaybundel Schermutseling schreef Tom Lanoye over zijn moeder. Maar hij was nog lang niet klaar met zijn verhaal. Pas in Sprakeloos maakt hij de hele balans op. Die van zijn kleurrijke jeugd, van zijn worsteling met de liefde, van zijn conflicten met de kleine moederdiva en ten slotte: van de strijd die zij, bron van leven en moedertaal, manmoedig voert, en waarin ze reddeloos en redeloos ten onder gaat - en de blijvende woede en pijn die dat oplevert.
Sprakeloos is een indrukwekkende familiegeschiedenis.

Sprakeloos wordt ingeleid door Bianca de Geus, klinisch neuropsycholoog/opleider.
Bianca de Geus houdt zich bezig met de relatie tussen het functioneren van de hersenen en ons gedrag,  emoties en onze cognitie. In haar werk richt De Geus zich vooral op de gevolgen van niet-aangeboren-hersenletsel, ten gevolge van een ongeval, een herseninfarct, een tumor in het hoofd, middelen-misbruik en andere ziektes of problemen die hersenletsel tot gevolg kunnen hebben. Bianca de Geus zal na het vertonen van de film ook het nagesprek leiden.

Bianca de Geus

Foto: Bianca de Geus

Datum: wo 13 februari 2019      
Locatie: Filmhuis Borne - Marktstraat 23 Borne
Aanvang: 19.30 uur
Entree: € 8,-, Vrienden van Cinementaal krijgen € 3,- korting.
Reserveren: Kulturhus Borne T 074 2667200 of via de website  www.kulturhusborne.nl

Van 25 maart tot 31 maart 2019 vindt de Week van de Psychiatrie plaats.

Doel van de week van de psychiatrie is het goed onder de aandacht te brengen dat veel mensen met leed mee te maken hebben. Acceptatie en informatie is daarbij van belang. De organisatie van de Week van de Psychiatrie hoopt dat door deze week meer mensen op de hoogte zijn wat hier allemaal achter schuilgaat: “op een uitnodigende, open en prikkelende manier. Met elkaar kunnen we dan eerder en beter lokaliseren welke mensen in de knel zitten en hen hopelijk leed besparen. Leed dat anders vaak levenslang mee wordt meegedragen.”

Van 30 maart tot 6 april 2019 vindt de Autismeweek plaats.  In deze week vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) aandacht voor de ongeveer 190.000 mensen met autisme in ons land.

2019 01 14 09 45 20 Autismeweek

Cinementaal sluit i.s.m. Concordia, hierop aan met een filmcyclus: drie (maandag)avonden met één overkoepelend thema.  Hetzelfde programma zal eveneens vertoond worden in dezelfde week op donderdagmiddag.

De films zullen worden ingeleid door Hans Vos, psycholoog, tezamen met een ervaringsdeskundige. Hans Vos studeerde ontwikkelings- en klinische psychologie in Nijmegen en werkte als wetenschappelijk medewerker aan de Radboud Universiteit. Vos werkt zowel ambulant als klinisch met kinderen, jongeren en volwassenen, met diverse psychische- alsook psychiatrische stoornissen. Hans Vos is tevens opleider voor de opleidingen tot GZ- en klinisch psycholoog en psychotherapeut en werkt bij het Centrum voor Psychotrauma van Mediant GGZ.

Hans Vos en de ervaringsdeskundige zullen tezamen ook het nagesprek leiden.
Het programma is nog in ontwikkeling. Meer info over programma en data leest u binnenkort op onze website en in de volgende nieuwsbrief.